PRAKTINIUS ĮGŪDŽIUS TOBULINA SVEČIAI IŠ KUPIŠKIO TECHNOLOGIJOS IR VERSLO MOKYKLOS

231 Views

Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos virėjo modulinės profesinio mokymo programos pirmo kurso mokiniai su maisto ruošimo technologijos profesijos mokytoja metodininke Nijole Vasiliauskiene 2021 metų gegužės 17 – 21 dienomis dalyvavo projekto „Praktinių įgūdžių įgijimas Utenos maisto pramonės sektoriniame praktinio mokymo centre“ 09.4. 1-ESFA-T-736-02-0008 (modulis „Tautinio paveldo patiekalai) mokymuose.

Mokymuose dalyvavo penki pirmo kurso virėjo modulinės profesinio mokymo programos mokiniai, jie buvo supažindinti su duonos ir konditerijos gaminių laboratorijos įrenginiais, prietaisais ir darbo saugos reikalavimais. Naudojantis technologinėmis kortelėmis ir laikantis visų saugumo reikalavimų, mokiniai dvi dienas mokėsi gaminti šakočius. Šie gražūs ir labai skanūs lietuviško tautinio paveldo kepiniai reikalauja daug kruopštumo, tikslumo, kantrybės ir darbo. Tačiau mokiniai uoliai ėmėsi darbų ir puikiai atliko visas užduotis. Pagamintus šakočius reikėjo supakuoti ir paruošti realizavimui. Įvykdžius visus gamybos etapus, vyko šakočių degustacija ir aptarimas.

Kitą praktinio mokymo dalis vyko mėsos pusgaminių gamybos laboratorijoje. Dirbant su mėsos pusgaminiais, reikia ypatingai atsargiai naudotis įrenginiais, pjaustymo įrankiais. Todėl mokiniai buvo aprengti specialiais apsauginiais drabužiais, kad nesusižeistų. Susipažinę su įrenginių veikimo principu ir naudojantis technologinėmis kortelėmis, mokiniai gamino lietuvišką tradicinį mėsos gaminį – skilandį. Skilandžių gamyba – labai ilgas ir kruopštus darbas, reikalaujantis nepriekaištingos higienos, atidumo, fizinių jėgų. Ypač visiems teko daug paplušėti ir išmokti rišti skilandžius. Lietuviško tradicinio skilandžio gaminimo procesas užtrunka 30 dienų. Tik tuomet galima degustuoti ir įvertinti gaminio kokybę.

Baigus mokymus, visiems mokiniams buvo įtekti pažymėjimai. Svečiai iš Kupiškio dėkojo Utenos RPM centro maisto pramonės sektorinio praktinio mokymo centro mokytojoms Ramunei Ražanskienei ir Astai Jurkštienei už suteiktas praktines žinias gaminant lietuviško tautinio paveldo patiekalus.

lt_LT