Utenos RPM centro apdailininkai talkininkavo atnaujinant Leliūnų Šv. Juozapo parapijos koplytėlę

2021 m. birželio pirmosios dvi savaitės Utenos RPM centro būsimiesiems apdailininkams buvo neeilinės. Profesinį meistriškumą jiems teko parodyti ne konkurse, o praktikuojantis atnaujinant koplytėlę Leliūnų Šv. Juozapo parapijoje. Netradicinė praktikos vieta ir kruopštumo reikalaujantis darbas neišgąsdino jaunuolių, pasiryžusių kartu su profesijos mokytoju Kazimieru Lebionka prikelti koplytėlę naujam gyvenimui. Joje, švenčiant Šv. Juozapo metus, 2021-06-26–2021-07-11 dienomis bus eksponuojama Žydronės Mameniškienės grafikos darbų paroda ŠVENTIEJI BAŽNYČIOJE. Leliūnų parapijos klebono Andrius Šukio teigimu, leliūniškiai stebisi ir džiaugiasi ne tik maloniu bendravimu su mokytoju ir mokiniais, bet ir puikiai atliktu darbu. Smagu, kad jaunimas mokosi prasmingos veiklos, kuri ne tik keičia žmogų, bet ir sutaurina jo gyvenimą.

Utenos RPM centro mokinių stažuotė Lenkijoje

Įgyvendinant ERASMUS + programos projektą Nr. „Mokomės ir kuriame Europą kartu“ Nr. 2020-1-LT01-KA116-077498 į stažuotę  Centrum Wspierania Szkół-Europejskie Programy Edukacyjne Tomasz Walicki Spółka z.o.o. (GmbH), ul. Generała Bema 3/33, 33-330 Grybów Lenkijoje nuo 2021-06-06 iki 2021-06-25 išvyko virėjo specialybės mokiniai Laurynas Kviklys, Erika Misiūnaitė, Judita Tukačiauskaitė, Vaidas Sakalauskas, Lina Gončerovaitė ir Augustas Legenis. Stažuotės dalyviai atlieka specialybės praktiką, gilina užsienio kalbos žinias, dirba tarptautinėje komandoje bei susipažįsta su Lenkijos kultūra ir tradicijomis. Stažuotojus lydi projektų skyriaus vadovė Nijolė Gailešienė.

Utenos RPM centro mokinių stažuotė Italijoje

Įgyvendinant ERASMUS + programos projektą Nr. „Mokomės ir kuriame Europą kartu“ Nr. 2020-1-LT01-KA116-077498 į stažuotę New service societa cooperativa sociale, Via Antonio Gramsci 73, Foggia Italijoje nuo 2021-06-03 iki 2021-06-24 išvyko virėjo specialybės mokinė Samanta Kajėnaitė, konditerio specialybės mokinė Diana Kazlauskaitė ir apdailininko specialybės mokiniai Danielius Kolesnikovas ir Armandas Sargsyan. Stažuotės dalyviai ne tik atliks specialybės praktiką, bet ir plės sociokultūrinį akiratį, susipažins su Italijos kultūra ir tradicijomis. Stažuotojus lydi projekto administratorė Aušra Lapinskienė. Virėjo ir konditerio specialybių mokinės turėjo progą susipažinti su Abuzzo regione restorane “Reale” dirbančiu Šefu Michele Greco. Restoranas „Reale” puikuojasi 3 „Michelin“ žvaigždutėmis, todėl šio šefo patirtis mokiniams neįkainojama. Projekto administratorė Aušra Lapinskienė dėkoja Karinei ir Mindaugui už mokiniams suteiktą galimybę pamatyti savo akimis kažką nepaprasto!

UTENOS RPM CENTRO BŪSIMIEJI VIRĖJAI STAŽUOJASI AUSTRIJOJE

Įgyvendinant  Erasmus + programos projektą „Mokomės ir kuriame Europą kartu“  Nr. 2020-1-LT01-KA116-077498 į stažuotę Bildungsberatung & Vermittlungsagentur in Österreich GmbH. (BVÖ GmbH) Frankenberg 69571 Sirnitz/Albeck  Austrijoje nuo 2021-05-27 iki 2021-06-17 išvyko virėjo specialybės  mokiniai Greta Slapšytė ir Gediminas Aginskas.
Stažuotė vyksta įgyvendinant ERASMUS + programos mobilumo projektą Nr. 2020-1-LT01-KA116-077498 ,,MOKOMĖS IR KURIAME EUROPĄ KARTU“.

SVEČIAI IŠ UKMERGĖS TECHNOLOGIJŲ IR VERSLO MOKYKLOS

Gegužės 24 -28 dienomis Utenos RPM centre viešėjo Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos būsimieji virėjai, lydimi profesijos mokytojos Gražinos Čepurnienės. Mokymai įgyvendinant projekto „PRAKTINIŲ ĮGŪDŽIŲ ĮGIJIMAS UTENOS MAISTO PRAMONĖS SEKTORINIAME PRAKTINIO MOKYMO CENTRE“ Nr. 09.4.1-ESFA-T-736-02-0008 veiklas vyko mėsos pusgaminių gamybos laboratorijoje. Dirbant su mėsos pusgaminiais, ypatingas dėmesys skiriamas saugiam darbui su  įrenginiais, pjaustymo įrankiais. Mokiniai apsirengė specialiais apsauginiais drabužiais, buvo supažindinti su darbo saugos taisyklėmis. Susipažinę su įrenginių veikimo principu, naudodamiesi  technologinėmis kortelėmis, mokiniai gamino įvairius mėsos pusgaminius – kiaulienos suktinukus, maltinukus, paniruotus kumpio kepsnelius, kiaulienos vyniotinį su daržovėmis, kiaulienos vėrinukus, mėsiškas pynutes, įvairius patiekalus iš kiaulienos sprandinės ir kumpio. Ukmergiškius mėsos pusgaminių gaminimo subtilybių mokė ne tik  Utenos RPM centro mokytoja metodininkė Ramunė Ražanskienė, bet ir mėsininkai iš Austrijos – Alfred Biedermann und Johann Krassnig, kurie dalinosi mėsos sūrio gamybos pagal austrišką technologiją paslaptimis. O kaip gi be garsaus Vienos šnicelio, kuris buvo ruošiamas ir patiekiamas pagal senas austriškas tradicijas. Mokymus vainikavo patiekalų pateikimas ir degustacija. Svečiai iš Austrijos gyrė Utenos RPM centro šiuolaikinę sektorinio maisto pramonės centro įrangą, puikią centro mokytojų kvalifikaciją  ir džiaugėsi mokinių nuoširdžiu darbu ir susidomėjimu. Pasibaigus mokymams, visiems mokiniams buvo įtekti pažymėjimai. Svečiai iš Ukmergės dėkojo Utenos RPM centro mokytojai metodininkei  Ramunei Ražanskienei ir specialistams iš Austrijos  Alfred Biedermann und Johann Krassnig už suteiktas praktines žinias gaminant mėsos pusgaminius. Mokytojos metodininkės Ramunės Ražanskinės  teigimu, tokie mokymai prisideda prie profesinio mokymo kokybės gerinimo ir patrauklumo didinimo.

Praktiniai mokymai organizuoti įgyvendinant projektą „PRAKTINIŲ ĮGŪDŽIŲ ĮGIJIMAS UTENOS MAISTO PRAMONĖS SEKTORINIAME PRAKTINIO MOKYMO CENTRE“ Nr. 09.4.1-ESFA-T-736-02-0008

SKELBIAMA ATRANKA Į STAŽUOTĘ ITALIJOJE
SKELBIAMA ATRANKA Į STAŽUOTĘ ITALIJOJE
Skelbiama atranka mokiniams, norintiems atlikti praktiką Italijoje. Stažuotė vyks 2021 liepos mėn. Atrankoje gali dalyvauti virėjo, apdailininko, konditerio, viešbučio darbuotojo, apskaitininko, maisto pramonės darbuotojo specialybių mokiniai ir absolventai. Dalyvaudamas stažuotėse užsienio šalyse Tu ne tik įgysi neįkainojamų praktinių įgūdžių, bet ir susipažinsi su kitų šalių kultūra, papročiais, įgysi komandinio darbo patirties. Kultūrinių skirtumų patyrimas praturtins Tavo gyvenimą. Nepraleisk galimybės nemokamai pakeliauti po Europą ir tobulėti profesinėje srityje! Norintys dalyvauti turi užpildyti dalyvio anketą internete. Apie atrankos rezultatus dalyviai bus informuoti el. paštu individualiai. Atrinkti dalyviai turės pateikti asmens dokumento ir sveikatos draudimo kortelės kopiją. Nepilnamečiai dalyviai – tėvų sutikimą dalyvauti stažuotėje.

Stažuotė vyksta įgyvendinant ERASMUS + programos mobilumo projektą Nr. 2020-1-LT01-KA116-077498 ,,MOKOMĖS IR KURIAME EUROPĄ KARTU“
Atrankos anketą rasite –

https://forms.gle/67HM9tL6HDAUL73s6

PRAKTINIUS ĮGŪDŽIUS TOBULINA SVEČIAI IŠ KUPIŠKIO TECHNOLOGIJOS IR VERSLO MOKYKLOS

Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos virėjo modulinės profesinio mokymo programos pirmo kurso mokiniai su maisto ruošimo technologijos profesijos mokytoja metodininke Nijole Vasiliauskiene 2021 metų gegužės 17 – 21 dienomis dalyvavo projekto „Praktinių įgūdžių įgijimas Utenos maisto pramonės sektoriniame praktinio mokymo centre“ 09.4. 1-ESFA-T-736-02-0008 (modulis „Tautinio paveldo patiekalai) mokymuose.

Mokymuose dalyvavo penki pirmo kurso virėjo modulinės profesinio mokymo programos mokiniai, jie buvo supažindinti su duonos ir konditerijos gaminių laboratorijos įrenginiais, prietaisais ir darbo saugos reikalavimais. Naudojantis technologinėmis kortelėmis ir laikantis visų saugumo reikalavimų, mokiniai dvi dienas mokėsi gaminti šakočius. Šie gražūs ir labai skanūs lietuviško tautinio paveldo kepiniai reikalauja daug kruopštumo, tikslumo, kantrybės ir darbo. Tačiau mokiniai uoliai ėmėsi darbų ir puikiai atliko visas užduotis. Pagamintus šakočius reikėjo supakuoti ir paruošti realizavimui. Įvykdžius visus gamybos etapus, vyko šakočių degustacija ir aptarimas.

Kitą praktinio mokymo dalis vyko mėsos pusgaminių gamybos laboratorijoje. Dirbant su mėsos pusgaminiais, reikia ypatingai atsargiai naudotis įrenginiais, pjaustymo įrankiais. Todėl mokiniai buvo aprengti specialiais apsauginiais drabužiais, kad nesusižeistų. Susipažinę su įrenginių veikimo principu ir naudojantis technologinėmis kortelėmis, mokiniai gamino lietuvišką tradicinį mėsos gaminį – skilandį. Skilandžių gamyba – labai ilgas ir kruopštus darbas, reikalaujantis nepriekaištingos higienos, atidumo, fizinių jėgų. Ypač visiems teko daug paplušėti ir išmokti rišti skilandžius. Lietuviško tradicinio skilandžio gaminimo procesas užtrunka 30 dienų. Tik tuomet galima degustuoti ir įvertinti gaminio kokybę.

Baigus mokymus, visiems mokiniams buvo įtekti pažymėjimai. Svečiai iš Kupiškio dėkojo Utenos RPM centro maisto pramonės sektorinio praktinio mokymo centro mokytojoms Ramunei Ražanskienei ir Astai Jurkštienei už suteiktas praktines žinias gaminant lietuviško tautinio paveldo patiekalus.

PROFESIJŲ ŠVENTĖ IR PROFESINIO MEISTRIŠKUMO KONKURSAS UTENOS RPM CENTRE

Paklaustas, koks laukiamiausias renginys Utenos RPM centre, tikriausiai ne vienas  šios ugdymo įstaigos mokinys ar mokytojas pasakytų, kad gegužės mėnesį vykstanti TRADICINĖ PROFESIJŲ ŠVENTĖ IR PROFESINIO MEISTRIŠKUMO KONKURSAS, jau tapęs vizitine mokyklos kortele ir daugelį metų sulaukęs aktyvaus kitų profesinių mokyklų palaikymo. Pernai dėl neeilinės epidemiologinės situacijos mokykla negalėjo šios šventės organizuoti, tačiau šiais mokslo metais, atlaisvinus karantino suvaržymus, nors šiek tiek kitokia – be didelio šurmulio, be svečių ir žiūrovų, – bet ji įvyko! Pirmasis šventės etapas persikėlė į virtualią erdvę, todėl atvirų durų dienas šiais metais pakeitė mokytojos Neringos Strelčiūnienės kurti ir mokyklos feisbuko paskiroje pasidalinti specialybių pristatymai. Šia reklama prasidėjusi PROFESIJŲ ŠVENTĖ supažindino su patraukliomis mokymo programomis norinčius savo karjerą pradėti nuo profesinės mokyklos. Šventę tęsė visų specialybių PROFESINIO MEISTRIŠKUMO KONKURSAS, vykęs 2021 m. gegužės 20 d. Pražydusi ir sužaliavusi gamta įkvėpė pražysti ir būsimus geriausius specialistus – apdailininkus, automobilių mechanikus, stalius, siuvėjus, virėjus, maisto pramonės darbuotojus, konditerius ir apskaitininkus. Juos konkursui rengė profesijos mokytojai, tikėdami ne tik mokinių profesionalumu, bet ir jų kūrybingumu. Besiruošdami rungtyniauti dalyviai stengėsi įgyti papildomų žinių ir įgūdžių, mokėsi daugybės naujų dalykų. Atlikę teorines ir praktines užduotis, mokiniai aplankė bibliotekoje eksponuojamą visų specialybių mokinių darbų parodą. Joje puikavosi stalių mediniai dirbiniai, automobilių mechanikų transporto priemonių maketai, apdailininkų dekupažo ir mozaikos technika atlikti darbai, siuvėjų kurtos lininės staltiesėlės ir siūti drabužiai. Visi eksponatai spinduliavo gyvenimo džiaugsmu, tarsi kviesdami išsiveržti iš epidemijos stingulio ir džiaugtis kūrybine laisve. PROFESIJŲ ŠVENTĘ vainikavo prizininkų apdovanojimai ir bendras profesijos mokytojų ir mokinių maistininkų projekto „Atrask savo profesiją iš naujo“(tradicijų išlaikymas, naujų gaminių kūrimas ir pristatymas) darbų pristatymas-degustacija. Įspūdingai padengtas ir skanumynais nukrautas stalas nustebino susirinkusius į projekto finalą. Akį traukė švelniai rūkyti mėsos gaminiai, įmantrūs užkandžiai, saldus dviejų rūšių sūris, šventinė duona, lietuviškas šakotis ir kiti konditerijos skanumynai. Juos ragaudami šventės dalyviai dalijosi konkurso įspūdžiais. Mokiniai, neslėpdami emocijų, džiaugėsi pasiektais rezultatais ir parodytu meistriškumu. Įvertindamas visų indėlį, mokymo centro direktorius Zenonas Alekna dėkojo pavaduotojai ugdymui Loretai Baltuškienei, paslaugų ir statybos skyriaus vedėjai Ligitai Navikienei, profesijos mokytojų metodinės grupės pirmininkei Ramunei Ražanskienei, profesijos mokytojams, konkurso dalyviams, visiems, padėjusiems PROFESIJŲ ŠVENTEI ir PROFESINIO MEISTRIŠKUMO KONKURSUI saugiai sugrįžti į mokyklos erdvę.

 

Nugalėtojai
Mokymai „Tautinio paveldo patiekalai”

Gegužės 10-18 d. Biržų technologijų ir verslo mokymo centro virėjai, besimokantys pagal Virėjo modulinės profesinio mokymo programos modulį „Tautinio paveldo patiekalai”, Utenos RPM centro maisto pramonės sektoriniame praktinio mokymo centre mokėsi gaminti tradicinį lietuvišką maisto gaminį – lietuvišką skilandį. Skilandžio gaminimo paslaptimis dalinosi Utenos RPM centro mokytoja metodininkė Ramunė Ražanskienė.
Mokymai vyko įgyvendinant projektą  „PRAKTINIŲ ĮGŪDŽIŲ ĮGIJIMAS UTENOS MAISTO PRAMONĖS SEKTORINIAME PRAKTINIO MOKYMO CENTRE“ Nr.:  09.4.1-ESFA-T-736-02-0008

UTENOS RPM CENTRO APDAILININKŲ PRAKTIKA VILNIAUS STATYBININKŲ RENGIMO CENTRE

2021 m. gegužės 3–7 dienomis Utenos RPM centro As-20 gr. mokiniai, lydimi profesijos mokytojo Kazimiero Lebionkos, praktikavosi Vilniaus statybininkų rengimo centre. Mokymus vedė apdailos darbų profesijos mokytoja Galina Mordas. Būsimieji apdailininkai tobulino įgūdžius moderniame sektoriniame statybos ir apdailos praktinio mokymo centre, įrengtame ES lėšomis. Siekdami sukurti įspūdingą interjerą, jie mokėsi dekoratyvinio glaistymo ir dažymo. Savaitės praktika paliko gerų įspūdžių, o dalelę kūrybinio džiaugsmo – dekupažo technika atliktų darbų – mokiniai parsivežė ir į savo mokyklą. Juos pristatys POFESINIO MEISTRIŠKUMO šventei rengiamoje parodoje, vyksiančioje gegužės 20 d. Profesijos mokytojo teigimu, tokie mokymai prisideda prie profesinio mokymo kokybės gerinimo ir patrauklumo didinimo.

INTEGRUOTA ISTORIJOS IR GEOGRAFIJOS PAMOKĄ 10 KLASEI, SKIRTA LIETUVOS-LENKIJOS KONSTITUCIJAI PAMINĖTI

Ruošiantis minėti 230-ąsias Lietuvos–Lenkijos Respublikos Konstitucijos metines, Seimas 2021 m. paskelbė ABIEJŲ TAUTŲ RESPUBLIKOS GEGUŽĖS 3-IOSIOS KONSTITUCIJOS IR TARPUSAVIO ĮŽADO METAIS. 1791 m. Konstitucija – iškilus Švietimo epochos teisės paminklas– pirmoji parlamentiniu būdu priimta rašytinė konstitucija Europoje ir antroji rašytinė konstitucija pasaulyje. Šis svarbus jubiliejus buvo paminėtas ir Utenos RPM centre. 2021 m. gegužės 7 d. mokytojos Neringa Strelčiūnienė ir Vida Plokštienė 10 klasei vedė integruotą nuotolinę istorijos ir geografijos pamoką. Mokiniai atliko šiai progai skirtas užduotis ir dalyvavo virtualioje viktorinoje. Mokytojų teigimu, tokios pamokos, per kurias kalbama apie socialinę ir politinę Lietuvos visuomenės raidos pažangą, ne tik suteikia  istorinių žinių, bet kartu ugdo mokinių pilietiškumą.

Projekto mokymai

Mokymai įgyvendinant projekto „PRAKTINIŲ ĮGŪDŽIŲ ĮGIJIMAS UTENOS MAISTO PRAMONĖS SEKTORINIAME PRAKTINIO MOKYMO CENTRE“ Nr. 09.4.1-ESFA-T-736-02-0008 veiklas. Šį kartą svečiuose – virėjo specialybės mokiniai iš Zarasų profesinės mokyklos. Mokymus vedė Utenos RPM centro mokytoja Aida Tuzienė.

en_US