Kursuok.lt – tai mokymo platforma atvira visiems suaugusiems, kurie nori mokytis ar įgyti naujų įgūdžių, tobulinti savo bendrąsias ar profesines kompetencijas.
Šios platformos privalumai:
visi 18-65 metų dirbantys asmenys, jau įgiję kvalifikaciją ar aukštąjį išsilavinimą, pasinaudoję šiuo mokymosi pasiūlymu gali gauti 500 Eur valstybės finansavimą.
užbaigęs mokymosi programą, asmuo gaus patvirtinantį skaitmeninį pažymėjimą.
Siūlomos kursuok.lt mokymų platformoje mokymo programos:
Tautinio paveldo kepinių gamyba
Trukmė – 54 ak. val.
Programos paskirtis:
Mokymo programa skirta visų, turinčių pagrindinį išsilavinimą 18-65 metų asmenų kvalifikacijos tobulinimui, mokymo programos trukmė 3 kreditai (54 val.) Mokymo programos tikslas – išsaugoti, perduoti ir puoselėti unikalias lietuviškas kepinių (ruginės duonos, pagerintų mielinių pyrago ir šakočių) gamybos tradicijas, skatinti kultūrinį paveldą ir identitetą.
Temos pavadinimas ir aprašymas
- Maisto produktų ir žaliavų parinkimas ir apskaičiavimas tešlos gamybai.
Maisto produktų ir žaliavų charakteristikos, kokybės rodikliai, laikymo sąlygos ir galiojimo terminai. Maisto produktų ir žaliavų parinkimas ir apskaičiavimas pagal technologines korteles.
- Žaliavų paruošimo technologinės operacijos
Žaliavų paruošimas tešlos užmaišymui. Žaliavų ir maisto produktų kokybės reikalavimai. Maisto produktų ir žaliavų kokybės patikrinimas jusliniu būdu.
- Ruginės duonos kepimo technologinės operacijos
Tešlos užminkymas. Pusgaminių formavimas. Kildinimas. Pusgaminių apipavidalinimas prieš kepant. Kepimas. Gaminių atvėsinimas.
- Šakočių kepimo technologinės operacijos
Šakočių tešlos užmaišymas. Kepimas. Gaminių atvėsinimas. Nuėmimas nuo įrangos.
- Duonos ir pyrago gaminių gamybos patalpos ir reikalavimai joms
Duonos ir pyrago gaminių gamybos patalpų išplanavimas. Darbo vietų išdėstymas. Sanitarijos ir higienos reikalavimai darbo vietai.
- Tautinio paveldo kepiniai, jų receptūros, gamybos būdai.
Lietuvių tautinio paveldo kepinių: ruginės duonos, pagerinto mielinės tešlos pyrago „Velykinė boba“ ir šakočių – charakteristikos, svarba kultūros paveldui; jų gamybos būdai ir receptūros.
- Pyrago „Velykinė boba“ kepimo technologinės operacijos
Pagerintų pyrago gaminių tešlos užminkymas. Pusgaminių formavimas. Kildinimas. Pusgaminių apipavidalinimas prieš kepant. Kepimas. Gaminių atvėsinimas.
- Duonos ir pyrago gaminių gaminimo įrengimai
Įrenginių eksploatavimo reikalavimai. Įrenginių paruošimas eksploatavimui. Saugus darbas duonos ir pyrago gaminių gaminimo įrankiais ir inventoriumi.
Įgyjamos ir tobulinamos kompetencijos
Bendrosios kompetencijos:
Matematinė kompetencija ir gamtos mokslų, technologijų ir inžinerijos kompetencija
Skaitmeninė kompetencija
Profesinės kompetencijos:
Parinkti, apskaičiuoti ir paruošti reikiamą žaliavų kiekį pagal receptūras.
Gaminti ir patiekti desertus.
Įvertinti tautinio paveldo kepinių kokybę, juos apipavidalinti ir paruošti realizavimui.
Daugiau informacijos: www.kursuok.lt
Prancūziškos konditerijos gaminiai
Trukmė – 56 ak. val.
Programos paskirtis:
Programa yra skirta supažindinti su prancūziškos konditerijos specifika, gamybos procesais bei subtilybėmis, asmuo baigęs programą gebėtų savarankiškai gaminti prancūziškos konditerijos gaminius, parinkti žaliavas ir jas paruošti gamybai, maišyti tešlas, ruošti putėsius, ruošti prancūziškus konditerinius pusgaminius, gaminius. Mokymų metu tobulinamos konditerijos ir kūrybiškumo kompetencijos, kurios reikalingos gaminant saldžiuosius patiekalus su šiuolaikinėmis gamybos technologijomis. Dalyvis baigęs programą gebės savarankiškai gaminti prancūziškos konditerijos gaminius, pusgaminius, puošimo elementus.
Temos pavadinimas ir aprašymas
- Glazūravimas, dengimas veliūru, papuošimų gamyba
Prancūziškų konditerijos gaminių gamyba pasirenkant žaliavas, pritaikant šiuolaikines technologijas. Puošimo elementų paieška, maketavimas, dizainas, parinkimas pagal temą panaudojant informacines technologijas.
- Žaliavų paruošimo technologinės operacijos
Žaliavų paruošimas tešlos užmaišymui. Žaliavų ir maisto produktų kokybės reikalavimai. Maisto produktų ir žaliavų kokybės patikrinimas jusliniu būdu.
- Žaliavos, žaliavų paruošimas naudojimui, technologiniai procesai
Maisto gaminimo įrankiai, įranga, produktai, technologija. Prancūziškų konditerijos gaminių gamyba pasirenkant žaliavas, pritaikant šiuolaikines technologijas.
- Plikyta tešla ir jos gaminiai
Prancūziškų konditerijos gaminių gamyba pasirenkant žaliavas, pritaikant šiuolaikines technologijas.
- Putėsių ir įdarų gamyba
Prancūziškų konditerijos gaminių gamyba pasirenkant žaliavas, pritaikant šiuolaikines technologijas.
- Biskvitinė tešla
Prancūziškų konditerijos gaminių gamyba pasirenkant žaliavas, pritaikant šiuolaikines technologijas.
- Zefyro gamyba
Prancūziškų konditerijos gaminių gamyba pasirenkant žaliavas, pritaikant šiuolaikines technologijas.
- Prancūziškos konditerijos gaminių rūšys ir asortimentas, receptūros ir technologinės kortelės
Maisto gaminimo įrankiai, įranga, produktai, technologija. Inovacijos, tendencijos, patiekalų gaminimas, naudojant reikalingus įrankius ir įrangą. Receptūrų, žaliavų perskaičiavimas pagal poreikį.
Įgyjamos ir tobulinamos kompetencijos
Bendrosios kompetencijos:
Matematinė kompetencija ir gamtos mokslų, technologijų ir inžinerijos kompetencija
Skaitmeninė kompetencija
Profesinės kompetencijos:
Parinkti, paruošti ir apskaičiuoti desertams reikalingas žaliavas pagal receptūras.
Gaminti ir patiekti desertus.
Daugiau informacijos: www.kursuok.lt
2D ir 3D projektavimo AutoCAD pagrindai
Trukmė – 54 ak. val.
Programos paskirtis:
Baigęs šią programą asmuo įgytas kompetencijas galės pritaikyti šioje profesinėje veikloje:
-Architektams, konstruktoriams, inžinieriams, dizaineriams;
-Mechanikos ir technikos įrenginių projektuotojams;
-Inžinerinių bei infrastruktūrinių objektų projektuotojams;
-Statybos ir nekilnojamo turto įmonėms;
-Baldų projektavimo įmonėms.
Temos pavadinimas ir aprašymas
- Įvadas į ACAD
ACAD vartotojo sąsaja. Navigavimo įrankiai. Būsenos juosta. Koordinačių sistema. ACAD vienetų nustatymas. Dokumento išsaugojimo nustatymai. Šablono kūrimas. - Brėžinio kūrimas
Taškas, atkarpa, konstrukcinė linija, spindulys, polilinija, splainas, apskritimas lankas, elipsė, daugiakampis - Brėžinio redagavimas
Move, Rotate, Copy, Offset, Mirror, Scale, Trim, Erase, Explode, Stretch, Brake, Join, Fillet, Chamfer, Lengthen komandos - Būsenos juostos funkcijos
Tinklelis ir Snap funkcija, Polinė ir Orto būsenos, dinaminis įvedimas, paprastas objektų prisegimas, kiti objektų sujungimo būdai. Sujungimas su metodu „nuo“ - Braižymo įrankiai
Stačiakampis, polinis ir kelio masyvai, dalijimo ir matavimo įrankiai, multifunkcinis sukibimas, išlyginimo komanda, greito matavimo komanda, ploto matavimas, izometrinis braižymas, centro linija, regionas ir loginės operacijos. - Brėžinio savybės
Spalvos ir linijos tipo priskyrimas objektui, linijos storis ir skaidrumas, objekto savybių patikrinimas, modelio erdvės peržiūros langų, vardinių peržiūrų kūrimas - Brūkšniavimas ir gradientas
Brūkšniavimo kūrimas, pradžios nustatymas, asociatyvus brūkšniavimas, kiti brūkšniavimo būdai, gradiento kūrimas - Sluoksnių kūrimas
Sluoksnių kūrimas, sluoksnių savybių lango valdymas, sluoksnių būsena, Layer walk komanda, sluoksnių filtrai, Laymrg ir Laydel komandos, greitos prieigos sluoksnių įrankiai, objektų paslėpimas ir izoliavimas. - Matmenų kūrimas
Matmenų kūrimas, Dim komanda, redagavimas, stilių kūrimas, Override komanda, Continue, Baseline matmenų kūrimo būdai, tolerancija ir dvigubi matavimai, Multileader kūrimas ir modifikavimas. - Darbas su tekstu ir lentelėmis
Vienos eilutės/ kelių eilučių teksto įvedimas, teksto stiliaus kūrimas, lentelių sukūrimas ir koregavimas, laukų kūrimas ir formulių priskyrimas, lentelių exportavimas ir importavimas. - Darbas su blokais ir grupėmis
Blokų kūrimas ir įkėlimas į brėžinį. Blokų redagavimas ir pertvarkymas. Globalūs blokai, blokų paveldėjimas. Grupių kūrimas. Grupių valdymo įrankis. - Atributų kūrimas
Atributų kūrimas ir redagavimas. Blokų su atributais kūrimas. Atributų valdymo įrankis. - Darbas su išorinėmis nuorodomis
Išorinių elementų Xref prijungimas ir valdymas. Pdf ir jpg failų prijungimas. Dokumento su nuorodomis išsaugojimas su ETransmit įrankiu. Xref palyginimo įrankis. - Parametrinės funkcijos
Geometriniai bei matmenų apribojimai. Infer ir auto apribojimų įrankiai. - Dinaminiai blokai
Dinaminių blokų kūrimas, bei redagavimas. Matomumo parametro panaudojimas. Masyvų bei lentelių blokų panaudojimas. - Maketavimas ir spausdinimas
Puslapio parinkimas maketo erdvėje. Peržiūros langų kūrimas ir redagavimas. Objektų mastelio nustatymas. Spausdinimas iš modelio bei maketo rėžimų. Spausdinimo stiliaus sukūrimas. Anotacinių objektų kūrimas. - 3D vartotojo sąsaja
Navigavimo įrankiai, 3D kubas. Vizualiniai stiliai. Darbas su modelio erdvės peržiūros langais. - Darbas su 3D kieto kūno primityvais
Primityvų kūrimas, Extrude, Prespull, Revolve, Sweep, Loft komandos. - 3D Kietų kūnų primityvų redagavimas
Fillet ir Chamfre edge komandos. Shell, slice ir Interfere komandos. Imprint, Extract edges ir Copy edges komandos. Extrude, Taper ir Move face komandos. Copy, offset ir Delete komandos. 3D mirror ir 3D array komandos. Union, Subtract ir Interfere operacijos. - 3D kietų kūnų vizualizacija
Gizmo, objektų išlyginimas, pjūvių plokštumos. Flatshot naudojimas. Pjūvio vaizdo kūrimas. 2D maketo kūrimas pagal 3D objektą. - Mesh modeliavimas
Mesh primityvų ir paviršių kūrimas. Mesh redagavimo įrankiai. - Paviršių modeliavimas
Paviršių kūrimas su Extrude, Revolve, Sweep ir Loft komandomis. Planar ir Network komandos. Surface Trim, Untrim ir Extend komandos. Sculp komanda. Path ir Fillet įrankis. Offset ir Surface Blend įrankis. NURBS Surface. Autotrim komanda. - Vaizdavimas ir pateikimas
Medžiagų pritaikymas 3D kūnams, medžiagų savybių keitimas, kamerų valdymas ir peržiūrų sukūrimas. Aplinkos kintamųjų įkėlimas. Vizualizacijos kūrimas ir išsaugojimas. Animacijos kūrimas.
Įgyjamos ir tobulinamos kompetencijos
Bendrosios kompetencijos:
Matematinė kompetencija ir gamtos mokslų, technologijų ir inžinerijos kompetencija
Skaitmeninė kompetencija
Profesinės kompetencijos:
Braižyti trimačius objektus
Braižyti dvimačius objektus
Daugiau informacijos: www.kursuok.lt
TVARI MADA. Drabužių taisymas, persiuvimas iš seno į naują, apdaila, siuvinėjimas.
Trukmė – 110 ak. val.
Programos paskirtis:
Programa yra skirta suprasti, kaip svarbu tausoti gamtą, siekti tvaresnio stiliaus, persiūti iš senų drabužių į naujus, pritaikyti juos reikiamai figūrai, dekoruoti. Asmuo baigęs programą žinotų tvarios mados svarbą, mados tendencijas. Gebėtų įvertinti figūros ypatumus, savarankiškai parinktų tinkamas medžiagas, priemones, įrenginius. Mokėtų saugiai ir kokybiškai atlikti rankines ir mašinines siūles, taisyti ir siūti gaminius, atlikti apdailos darbus, įvertinti kokybę.
Temos pavadinimas ir aprašymas
- Tvarumas. Drabužių taisymas. Iš seno į naują.
Tvarumo samprata. Siekiant tvaresnio stiliaus, persiūti iš senų drabužių į naujus. Informacijos paieška užsienio kalba. Tautiškumo išraiška. - Mados tendencijos.
Mados samprata. Mados tendencijos. Naudotis informacija, žiniasklaidos priemonėmis. - Figūrų ypatumai.
Figūros tipai. Žmogaus figūros matavimas. Drabužio pritaikymas figūrai. - Siuvėjo darbo vieta.
Saugios siuvėjo darbo vietos paruošimas. - Siuvimo medžiagos.
Pagrindinės ir pagalbinės siuvimo medžiagos. Furnitūra. Terminų užsienio kalba naudojimas. - Siuvimo technologinė įranga.
Siuvimo įrangos klasifikavimas ir paskirtis. - Drėgminis šiluminis apdorojimas (DŠA).
(DŠA) įrangos klasifikavimas ir paskirtis. Darbo rėžimų nustatymas. - Drabužių detalių siuvimo technologija.
Gaminio detalių siuvimo technologija, schemos. - Rankinės siūlės.
Rankiniai dygsniai, terminologija. Rankiniams darbams atlikti naudojami įrankiai ir priemonės. Rankinių dygsnių siuvimo technologija. - Mašininės siūlės.
Mašininės siūlės, jų paskirtis, terminologija. Mašininėms siūlėms atlikti naudojama įranga ir priemonės. Mašininių siūlių siuvimo technologija. - Siuvinėjimas.
Įrankiai, įranga ir priemonės siuvinėjimui. Dygsniai, siūlės, techniniai parametrai. Siuvinėjimo technologija. - Drabužių defektų rūšys. Taisymo būdai.
Drabužių defektai. Defektų taisymo būdai. - Drabužių taisymas įvertinant užsakovo figūrą ir medžiagų savybes.
Drabužių siuvimo technologija. Siuvimo operacijų pritaikymas drabužių taisyme. - Susidėvėjusių drabužių atnaujinimas.
Susidėvėjimo būklės įvertinimas. Siuvinio taisymo technologija. (DŠA) apdorojimas. - Baigiamoji gaminio apdaila.
Baigiamieji apdailos darbai.
Įgyjamos ir tobulinamos kompetencijos
Bendrosios kompetencijos:
Matematinė kompetencija ir gamtos mokslų, technologijų ir inžinerijos kompetencija
Skaitmeninė kompetencija
Asmeninė, socialinė ir mokymosi mokytis kompetencija
Profesinės kompetencijos:
Priimti siuvimo paslaugos užsakymą.
Paruošti siuvėjo darbo vietą ir siuvimo technologiniuose procesuose naudojamą įrangą.
Valdyti ir prižiūrėti siuvimo technologiniuose procesuose naudojamą įrangą.
Atnaujinti drabužius.
Taisyti drabužius.
Atlikti drabužių baigiamąją apdailą.
Apdoroti ir siūti drabužių detales.
Paruošti medžiagas ir furnitūrą.
Daugiau informacijos: www.kursuok.lt